Gifflar med Vaniljkräm
Efterfrågat recept! Varsågoda!
24 st gifflar
50g jäst
150g smör
3 dl mjölk
¾ dl socker
½ tsk salt
1 ägg
Ca 1,1 l mjöl
Vaniljsås:
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 äggula
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Så här gör du:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör tills den är upplöst. Tillsätt socker, salt, uppvispat ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig med maskin eller för hand. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa ca 30 minuter.
Förbered under tiden vaniljkrämen. Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud krämen tjock under omrörning. Låt den svalna. Smaksätt med vaniljsockret!
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i tre lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Sporra eller skär dem i 8 trekanter. Lägg fyllning på trekanternas breda delar. Rulla ihop till gifflar.
Lägg gifflarna på bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen i 250 grader, 6-8 minuter.
Lycka till!!!
24 st gifflar
50g jäst
150g smör
3 dl mjölk
¾ dl socker
½ tsk salt
1 ägg
Ca 1,1 l mjöl
Vaniljsås:
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 äggula
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Så här gör du:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör tills den är upplöst. Tillsätt socker, salt, uppvispat ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig med maskin eller för hand. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa ca 30 minuter.
Förbered under tiden vaniljkrämen. Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud krämen tjock under omrörning. Låt den svalna. Smaksätt med vaniljsockret!
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i tre lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Sporra eller skär dem i 8 trekanter. Lägg fyllning på trekanternas breda delar. Rulla ihop till gifflar.
Lägg gifflarna på bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen i 250 grader, 6-8 minuter.
Lycka till!!!
Kommentarer
Emma
Fångar dagen: stannar upp, känn efter, njut, smaka lukta, se och skratta!
Emma
Ser jätte goa ut! jag kommer o fikar...snart
Emma
ser jätte goa ut! men ska verkligen vara bara 1,1 dl mjöl till 3 dl mjölk. Hur får du dem att se så fasta ut?
Anonym
SÅ snygg blogg! ;D
Liza
Va gott(:
Emma
Så ja, nu stämmer det bättre, kanske ska man själv testa det receptet!
Trackback